Azjatycki Hummus Miso z Kurkumą

Otóż przypadkowo okazało się, że w obecnej sytuacji mamy w domu fantastyczną taktykę 😎
Jemy wszystko to, co inni zostawiają na półkach.. 😅🥢🌶Dla nas niewiele się zmieniło 😁

Przychodzę do Was dzisiaj z azjatyckim, zdrowym, hummusem do kanapek z pastą Miso 😋😍Aromatyczna, ostra, zdrowa, wydajna, pożywna pasta do kanapek zawsze się przyda! 🍞🥗 To jest czas, w którym szczególnie zależy nam na dbaniu o swoje zdrowie i odporność. Ta pasta to bomba odpornościowa: czosnek, imbir, limonka, kurkuma, fermentowana soja, tahini, czego jeszcze więcej chcieć? Ukochane chilli!

Dodałam tu dla Was wszystko, co będzie wspierać Wasz organizm w najbliższym czasie!
Nie martwcie się, wychodzi go dużo więcej niż na zdjęciach! 😉

Składniki:
– 400 g ciecierzycy ( w puszce, lub namoczona przez noc)
_ ok. 1.2 szklanki pasty z sezamu Tahini
– 2 łyżki ulubionej pasty Miso
– 4 ząbki czosnku
– 2-3 cm świeżego galangalu lub imbiru
– 3 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
– przyprawa Gochugaru lub chilli (według uznania)
– przyprawa mielona kolendra, trawa cytrynowa i inne które macie i lubicie 🙂

Dodatki:
– świeża kolendra do posypania,
– czarnuszka do posypania
– uprażony biały sezam do posypania
– olej lniany, sezamowy do polania na koniec

Przygotowanie:
Namoczoną lub trzymaną w puszce ciecierzycę wrzucić do małego garnuszka razem z aquafabą (płynem, w którym była zanurzona) i podgotować (ok. 10 min) do całkowitej miękkości. Obrać czosnek i imbir. Do dużej miski dodać tahini, pastę miso, wyciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir, sok z cytryny, wszystkie przyprawy. Ciecierzycę odsączyć i dodać, ale zachować wodę w której się gotowała. Teraz wszystko blendujemy za pomocą blendera, jak potrzeba dodajemy troszkę wody z ciecierzycy dla uzyskania najlepszej dla Was konsystencji. Gotowy hummus przełożyć do pojemniczka, posypać uprażonym sezamem, polać olejem sezamowym lub innym który lubicie na zimno 🙂
Podawać na kanapeczkach ze świeżą kolendrą!

Zdrowia i Spokoju!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *