Ciepłe bułeczki Bao z Kimchi

Przepis na idealne, jesienne śniadanie to dla mnie ciepłe, drożdżowe bułeczki z Chin przygotowywane na parze z orientalnym wnętrzem. Do środka delikatnych jak chmurka bułeczek dodaję farsz na słono lub na słodko. Dzisiaj zaproponuję Wam bardzo pobudzające wnętrze – będą wypełnione ostrym, soczystym i bardzo chrupiącym domowym Kimchi. Bułeczki Bao są świetną alternatywą dla standardowych kanapek. Zachęcam do eksperymentowania z farszami!

Składniki na CIASTO:
– 275 g mąki pszennej
– 20 g masła
– 200 ml mleka
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1x opakowanie drożdży instant
– przyprawy według uznania: suszona trawa cytrynowa, gochugaru lub ostra papryka, czosnek itd.
– 1 łyżeczka cukru
– sól
Składniki na FARSZ:
– domowa lub kupiona kimchi : mój przepis znajdziecie tutaj
– sałata, czerwona cebulka, kolendra

+ arkusz papieru do pieczenia

Przygotowanie:
Do małego garnuszka dodaj mleko, masło, cukier i zagotuj do rozpuszczenia. Ostudź do ok. 50 stopni.
Do miski dodaj wszystkie suche składniki: przesianą mąkę, drożdże, proszek do pieczenia, sól (2 spore szczypty) i przyprawy (szczypta każdej) . Wymieszaj. Teraz do miski wlewamy mokre składniki. Najpierw łyżką zagniatamy, później wyrabiamy około 7 minut na blacie. Ciasto koniecznie odkładamy do wyrośnięcia na ok. 30 min odbypane delikatnie mąką. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy od szklanki lub innej formy kółka o średnicy ok. 3 cm. Składamy każde z nich na pół i delikatnie dociskamy wałeczkiem brzegi. Bo ugotowaniu będziemy je rozcinać jak bułki.

Koszyczek wykładamy papierem do pieczenia. Układamy w środku surowe bułeczki. W międzyczasie w garnku dopasowanym do niego zagotowujemy wodę. Kiedy woda będzie wrzała stawiamy na garnku koszyczki i czekamy ok 15 min. Zdejmujemy ostrożnie koszyczki. Teraz nacinamy je w połowie i do środka dodajemy farsz: kimchi, cebulkę, sałatę i kolendrę.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *