Francuskie mule w Tajlandii

Uwielbiacie owoce morza, ale przejadły Wam się francuskie sosy?
Proponuję delikatne, pyszne mule kąpiące się w orientalnym mleku kokosowym i aromatycznych, tajskich przyprawach.
Opiszę Wam, jak beztresowo i bezbłędnie przygotować je w domu. To eleganckie, piękne danie nie jest wymagające, a większość składników jest już Wam pewnie znana z moich poprzednich przepisów. Nadajmy im azjatyckiej klasy! 🙂

Składniki:
– 0,5-1kg/os. świeżych muli
-700 ml mleka kokosowego
– 1x papryczka chilli
– 4x szalotki
– 2 gałązki świeżej trawy cytrynowej
– 2cm imbiru
– duża garść posiekanej świeżej kolendry
– 1x limonka
– 5x liście limonki kaffir (opcjonalne) (tutaj)
– ok. 1 łyżki posiekanego cukru palmowego (można zastąpić brązowym)
– 6 ząbków czosnku

Przyprawy:
– 3 gwiazdki Anyżu
– 1 łyżka pasty Tom Kha (tutaj)
– 1 łyżeczka mielonego kardamonu
-1 łyżeczka mielonej kurkumy
– olej roślinny i sezamowy do smażenia

Oczyszczenie i przygotowanie muli:
Na samym początku potrzebujemy oczyścić nasze mule! Potrzebujecie też się dowiedzieć, jak odróżnić te żywe, zdatne do spożycia od tych, które się nie nadają. Tutaj macie dokładną instrukcję jak to zrobić: https://www.youtube.com/watch?v=cWsHiU6w75A
Mule można włożyć do miski z lodem na czas przygotowywania sosu.

Przygotowanie sosu:

Trawę cytrynową rozbijamy trzonkiem noża, aby puściła więcej aromatu, kroimy na mniejsze słupki. Szalotki obieramy i również kroimy w duże kawałki, podobnie z imbirem. Czosnek tylko rozgniatamy lekko bokiem noża i nie obieramy ze skórki – dzięki temu nie będzie się na patelni tak szybko przypalał. Tak przygotowane składniki wrzucamy na rozgrzany olej do dużego garnka. Od razu wrzucamy również kardamon, anyż i kurkumę. Śreni ogień, kilka dobrych minut. Dodajemy pastę Tom Kha i cukier palmowy. Wszystko nam się pięknie karmelizuje. Zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy liście limonki. Gotujemy tak ok. 10-15 min, sos się lekko zredukuje. Przelewamy cały sos ze składnikami przez sito i w garnku zostaje nam tylko klarowny, aromatyczny sos. Wyciskamy do garnka sok z limonki.

Wrzucamy wcześniej przygotowane mule do garnka!
Dodajemy jeszcze posiekaną kolendrę i pokrojone chilli (można 1/2, jeśli nie lubicie pikantnie)
Małże gotujemy pod przykryciem przez około 3 do max 5 minut 🙂 Mieszamy w międzyczasie potrząsając lekko garnkiem.
Muszą nam się pięknie otworzyć 🙂

Do jednej miski nakładamy gotowe mule razem z sosem. Druga miska posłuży nam do odkładania pustych muszelek 🙂
Jak jemy? Wydłubujemy z pierwszej małży mięsko, a szczypce po niej służą nam za sztućce do wyciągania kolejnych kawałków mięsia 🙂 Dobrze jest każdemu podać też małą miseczkę z wodą i serwetkę do obmywania dłoni.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *