W ten oto sposób mogę jednocześnie pożegnać się z odchodzącym latem, jak i przywitać nadchodzącą jesień. Tajskie, orzeźwiające smaki kojarzą mi się z latem, ale co rozgrzeje nas w te chłodne dni bardziej, niż najostrzejsza, zielona pasta curry?
Tym razem zamiast korzystać z tej „torebkowej” przygotujemy własną, domową, aromatyczną i pyszną pastę.
Składniki:
– 2 świeże trawy cytrynowe
– 4 ostre zielone papryczki
– 2 duże ząbki czosnku
– 2 cm świeżego imbiru
– 4 liście limonki kaffir (namoczone 30 min w wodzie)
– garść świeżo posiekanej kolendry
– 1 łyżka kolendry w kuleczkach
– 1/2 cebuli czerwonej
-1 łyżka oleju sezamowego lub roślinnego
Przygotowanie:
Receptura jest banalnie prosta! Wszystkie składniki kroimy i siekamy na drobniejsze części i wrzucamy do mocnego blendera. Zajmie nam chwilę doprowadzenie wszystkiego do konsystencji pasty, ale cierpliwości 🙂
Jak wykorzystać pastę curry? Zapraszam do przepisu na moje Bardzo Zielone i Ostre Curry !
Zawsze możecie wybrać swoje ulubione warzywa i zagotować je razem z pastą w mleku kokosowym. Podajemy z ryżem!
Wspaniałej jesieni!




