Limonkowe Tom Yum z Krewetkami

Dzisiaj czas na naszą ulubioną tajską zupę. Idealną na lato. Kwaśną i orzeźwiającą dzieki limonce i kolendrze, słodką dzięki słodyczy cukru palmowego, ostrej dzięki paście i delikatnie morskiej dzięki krewetkom. A do tego te wszystkie smaki kąpią się w aksamitnym mleku kokosowym. W Tom Yum bogactwo i równowaga w smakach jest tak fascynująca, że nigdy nie mogę się jej odjeść i zapewniam, że Wy również na jednej nie poprzestaniecie. Powodzenia!

Składniki:
– Krewetki ( 10-15 sztuk)
– Pasta Tom Yum (tutaj) – 2 łyżeczki
– Pasta Tom Kha (tutaj) – 1-2 łyżeczki
– opcjonalnie: pasta krewetkowa 1 łyżeczka
– makaron ryżowy np. Vermincelli lub szerokości 1 mm
– 4 szalotki
– 2 gałązki trawy cytrynowej
– Mleko kokosowe ok. 500 ml
– 750 ml bulion z kostki azjatyckiej- krabowy (tutaj)
– 3 grzybki shitake suszone
– kilka liści limonki kaffir (tutaj)
– 2 limonki
– cukier palmowy do smaku (ok. 1 łyżeczki) (tutaj)
– łyżka oleju sezamowego lub roślinnego
– kolendra świeża posiekana garść

Przygotowanie:
1. Przygotowanie krewetek (link) https://www.youtube.com/watch?v=K9voEdfNws0
Pancerzy i głów nie wyrzucamy (dokładnie myjemy pod bierzącą wodą)

2. Przygotowanie bulionu: Kostkę wrzucić do garnuszka z 750 ml wody, dodać 3 grzybki shitake i podgrzać. Jak już się zagotuje poczekać aż grzybki duszone lekko zmiękną i wyłączyć. Wyjąć i pokroić na paski grzyby. Odstawić.

3. Na głęboką patelnię z rozgrzaną odrobiną oleju wrzucamy umyte pancerze i głowy krewetek, dodajemy pokrojone w duże kawałki obrane szalotki. Mamy wyciągnąć z tych składników tylko esencję – nie będziemy jeść główek, spokojnie. Smażymy je ok. 5 minut na średnim ogniu, nie martwcie się jeśli się karmelizują – to mocne spieczenie również doda nam smaku. Przerzucamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu około 15 min. Przecedzamy dokładnie przez sitko. W ten sposób mocno wzbogacamy bulion o krewetkowe aromaty.

4. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy wyjęte z bulionu grzybki, przekrojone na pół i rozbite lekko trzonkiem gałązki trawy cytrynowej i liście limonki kaffir. Po 1 minucie wrzucamy pokruszony cukier palmowy, wszystkie pasty naraz (możemy dodać więcej niż w przepisie – do smaku) i dajemy im się „obudzić” chwilę.

5. Wlewamy mleko kokosowe i bulion (trochę ponad połowę tego co przygotowaliśmy), kroimy na 4 części jedną limonkę i wyciskamy do zupy. Sprawdzamy smak. Teraz w zależności od własnych upodobań dodajcie proszę: więcej limonki, cukru, pasty Tom Yum, mleka, bulionu i wyważcie smak tak, żeby był dla Was idealnie słodko-ostro-kwaśny. Na tym polega magia Tom Yum.

6. Jak już opanujemy wszystkie smaki to dorzucamy kolendrę i przygotowane krewetki.
Gotujemy je w zupie dosłownie kilka minut. Nabiorą pomarańczowego koloru, a mięsko będzie białe.

7. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem w misce na kilka minut, odcedzamy i przekładamy do misek.

8. Zalewamy makaron zupą z krewetkami (omijamy trawę cytrynową)
Dekorujemy kolendrą, sezamem, kawałeczkiem chilli, podajemy z kawałkiem limonki obok i gotowe! Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *