Pikantne Tosty z Jajem i Awokado

Większość z nas kojarzy słynne tosty z awokado i jajkiem, prawda? Te składniki połączone razem na chrupiącym toście to śniadaniowa poezja, którą zachwyca się cały świat. Jak nie kojarzycie, to Wam zazdroszczę – najlepsze jeszcze przed Wami! Pomyślałam sobie, że dodam im nieco orientalnego, azjatyckiego charakteru. Wystarczy nam świeżo posiekana kolendra, chilli i limonka, aby odświeżyć to danie. Jajko możemy ugotować (dla fanów płynnego żółtka) oraz usmażyć. Danie jest bardzo proste, jestem przekonana każdy z Was sobie poradzi!

Składniki:
– 1 jajko/os.
– 1 awokado
– chleb tostowy
– garść świeżo posiekanej kolendry
– przyprawa Gochugaru (można użyć też ostrej papryki i suszonego czosnku), sól
– 1 łyżka soku z limonki

Przygotowanie:
Jajko gotowane z płynnym żółtkiem? Włóż jajko do gotującego się wrzątku dokładnie na 6 minut, później szybko przełóż do miseczki z lodem lub z bardzo zimną wodą, aby zahamować proces gotowania. Obierz ze skorupki.
Jajko smażone? Rozgrzewamy odrobinę oleju lub masła na patelni i rozbijamy na nią jajko. Posypujemy solą i Gochugaru. Czekamy aż białko będzie ścięte, a żółtko jeszcze płynne. Wymaga to nieco wprawy 😉 Mnie się do zdjęć akurat nie udało.
Tosty wrzucamy do opiekacza lub na suchą, rozgrzaną patelnię i trzymamy aż będą chrupiące.
Awokado obieramy, oddzielamy pestkę i przygotowujemy według własnego uznania np. kroimy w małą kostkę, paski lub rozgniatamy na masę i na koniec skrapiamy sokiem z limonki. Składamy! Najpierw awokado, później jajko, na koniec przyprawy i koniecznie świeża kolendra 🙂 Przy podaniu już na talerzu ostrym, dobrym nożem kroimy tosta, a jednocześnie nasze jajko na dwie połowy. Tak właśnie wygląda śniadaniowa, lekko azjatycka, ciepła i pikantna poezja.. 🙂

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *