Sajgonki Wegetariańskie

Składniki:
– 5 liści kapusty pekińskiej pokrojona w paski
– 1 marchewka
– 1x grzybki enoki przekrojone na połówki
– grzyby mun (duża garść) namoczone w wodzie
– groszek cukrowy duża garść pokrojony w paseczki
– sos ostrygowy (ok. 3 łyżki )
– sos sojowy (ok. 3 łyżki)
– sól, biały pieprz do smaku
– cukier palmowy lub brązowy (1 łyżeczka)
– max 1/2 opakowania namoczonego we wrzątkumakaronu Vermincelli
– olej roślinny do frytkownicy/na patelnię (głęboki tłuszcz)
– 2 łyżki oleju sezamowego do smażenia farszu
– papier ryżowy okrągły lub kwadratowy
– słodki sos chilli lub sriracha lub sos sojowy do podania w małych miseczkach
– sezam i zioła do dekoracji (opcjonalne)

Przygotowanie farszu:
Kroimy i siekamy wszystkie warzywa.
Rozgrzewamy olej sezamowy na głębokiej patelni. Wszystkie warzywa smażymy. Jak już zmiekną bardzo i zmniejszą swoją objętość dodajemy cukier, sól, pieprz, sos sojowy i sos ostrygowy i jeszcze chwilkę smażymy na małym ogniu. Przekładamy na talerz i studzimy.

Składanie sajgonek:
Do lekko głębszego talerza wlewamy letniej wody tak, abyśmy mogli moczyć w nim papier ryżowy.
Arkusz papieru ryżowego namaczamy w w letniej wodzie przez 2-3 sekundy. Przekładamy na płaską powierzchnie, chwilę czekamy – aż papier zmięknie i lekko poniżej środka wykładamy ok. 2 łyżki farszu.
Składamy najpierw dół, delikatnie układamy i ściskamy farsz (jak sushi), później boki do środka. Następnie zawijamy do góry tworząc gotową sajgonkę.

Frytkownicę rozgrzewamy do 180 stopni i kładziemy kilka sajgonek do środka obok siebie. Smażymy 5 min i wyjmujemy.
Jak nie macie frytkownicy w domu to rozgrzejcie olej na patelni – sajgonki muszą być w nim zamoczone, więc sporo go wlewamy. Jak sprawdzić czy olej jest gotowy? Wrzućcie kawałek papieru ryżowego. Jak skwierczy, to znaczy że można wrzucać sajgonki. Jak się pięknie zrumienią to są gotowe. Niezależnie od sposobu smażenia dajemy im chwilę ostygnąć, dekorujemy na talerzach i podajemy z sosem 🙂 Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *