Dzisiaj na szybciora! 🐼 Nie zajmie Wam to więcej niż godzinkę! Rybcia w cieście kokosowym z ryżem i warzywkami podsmażanymi z odrobiną chilli na oleju sezamowym 😊 Ja przygotowuję porcję na 2 os, odpowienio zwiększcie ilość składników na więcej osób przy stole.
Składniki:
– 4 filety rozmrożonej lub świeżej ryby np. mintaj, dorsz pokrojone w duże kawałki
– ryż jaśminowy (200g)
– kawałek brokuła podzielony na różyczki,
-garść groszku cukrowego
– 1/2 papryczki chilli pokrojonej w małe plasterki
– olej sezamowy do smażenia (lub roślinny)
– sezam biały do dekoracji
Składniki na ciasto kokosowe:
– 100 gram mąki pszennej
– 100 gram mąki ziemniaczanej
-2 łyzki stołowe wiórków kokosowych
– 2 jajka
– 100 ml mleka kokosowego (lub wody)
Wszystko mieszamy ze sobą i odstawiamy na 5 min.
Przygotowanie:
Duże kawałki ryby obtaczamy w cieście kokosowym i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem.
Przykrywamy pokrywką, smażymy ok. 1 min na każdej ze stron i gotowe.
Oddzielnie gotujemy ryż, najlepiej w maszynie do gotowania ryżu – będzie przepyszny 🙂
Warzywa przesmażamy na patelni na średnim ogniu (z olejem). Będą w ten sposób chrupkie i lekko twarde. Możecie też ugotować je standardowo, jeśli lubicie bardzo miękkie.
Dekorujemy sezamem, podajemy jak na zdjęciach i pyszny obiad gotowy! 🙂