Szybka Rybka w cieście Kokosowym

Dzisiaj na szybciora! 🐼 Nie zajmie Wam to więcej niż godzinkę! Rybcia w cieście kokosowym z ryżem i warzywkami podsmażanymi z odrobiną chilli na oleju sezamowym 😊 Ja przygotowuję porcję na 2 os, odpowienio zwiększcie ilość składników na więcej osób przy stole.

Składniki:
– 4 filety rozmrożonej lub świeżej ryby np. mintaj, dorsz pokrojone w duże kawałki
– ryż jaśminowy (200g)
– kawałek brokuła podzielony na różyczki,
-garść groszku cukrowego
– 1/2 papryczki chilli pokrojonej w małe plasterki
– olej sezamowy do smażenia (lub roślinny)
– sezam biały do dekoracji

Składniki na ciasto kokosowe:
– 100 gram mąki pszennej
– 100 gram mąki ziemniaczanej
-2 łyzki stołowe wiórków kokosowych
– 2 jajka
– 100 ml mleka kokosowego (lub wody)

Wszystko mieszamy ze sobą i odstawiamy na 5 min.

Przygotowanie:

Duże kawałki ryby obtaczamy w cieście kokosowym i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem.
Przykrywamy pokrywką, smażymy ok. 1 min na każdej ze stron i gotowe.

Oddzielnie gotujemy ryż, najlepiej w maszynie do gotowania ryżu – będzie przepyszny 🙂

Warzywa przesmażamy na patelni na średnim ogniu (z olejem). Będą w ten sposób chrupkie i lekko twarde. Możecie też ugotować je standardowo, jeśli lubicie bardzo miękkie.

Dekorujemy sezamem, podajemy jak na zdjęciach i pyszny obiad gotowy! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *