Wakame na powitanie!

Algi Wakame mają bardzo wiele prozdrowotnych właściwości. Ja najbardziej cenię sobie zawarty w nich jod, który ma wpływ na gospodarkę hormonalną organizmu. Wpływa korzystnie na pracę tarczycy, organu odpowiedzialnego za regulację licznych procesów zachodzących w organizmie, poczynając od regulacji wzrostu i rozwoju organizmu, przez rozwój układu nerwowego, po regulację przemiany materii i energii. Z kolei wysoka zawartość magnezu w glonach wakame pozytywnie wpływa na wytwarzanie hormonów oraz zwiększa wykorzystanie białka przez organizm, wspomagając procesy wzrostu i naprawy komórek. Bomba witamin dla naszego organizmu.
Czy nie brzmi jak idealna i lekka przystawka dla gości? 😉
Wszyscy będziemy dzięki tej przystawce zdrowsi i piękniejsi, a do tego są podane z sosem, który jest przepyszny!

Składniki:
– ok. 1/os. łyżeczka suchych glonów Wakame
– 3 łyżki octu ryżowego
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1,5 łyżki oleju sezamowego
– 1 łyżeczka słodkiego : ulubionego miodu lub syropu z agawy
– szczypta soli
– kawałek białej rzodkwi skrobanej na paski obieraczką do warzyw 😉
– uprażony biały sezam do posypania

Glony Wakame moczymy w miseczce, w ciepłej (nie gorącej) wodzie około 10 min do miękkości.
Do kubeczka wlewamy ocet ryżowy, sos sojowy, olej sezamowy i miód i dodajemy szczyptę soli.
Mieszamy do połączenia składników. Glony odcedzamy i możemy posiekać na kilka części, bo są bardzo dłuugie 😉
Przekładamy do miseczek i polewamy łyżką przygotowanego sosu. Na górę kładziemy kilka plasterków bardzo cieniutkiej białe rzodkwi i posypujemy uprażonym sezamem.

Na zdrowie, Smacznego!

Rady:
Przygotujcie sobie je chwilę wcześniej, aby sos mógł się ładnie wchłonął. Możecie wtedy zostawić je w temperaturze pokojowej lub wstawić miseczki do lodówki. Będą schłodzone, jak w restauracjach sushi 🙂 Jak lubicie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *